6 načina kako da trenirate kao profesionalni sportista

Nije lako trenirati kao profesionalni sportista, pogotovo ako niste profesionalni sportista. Glavni razlog je taj što pored trenažnog procesa morate da radite posao za koji ste zapravo plaćeni, dok profesionalci svoje vreme van treninga provode kako oni žele.

Oni što mi kao amateri možemo da uradimo jeste da sledimo primer profesionalaca i u određenoj meri preoblikujemo i prilagodimo trenažni process.

Međutim, možete koristiti primer elitnih sportista i sportiskinja da preoblikujete sopstveni trening – u određenoj meri.

Predstavljamo vam nekoliko saveta pomoću kojih i amaterski sportista može maksimalno iskoristiti dragoceno vreme koje provodi trenirajući.

Pravilno se zagrejte

Sportisti znaju da ako žele da pruže maksimum na terenu, neophodno je da se dobro pripreme za nastup.

Većina zagrevanje zamišlja kao nekoliko vežbi istezanja, malo kardio treninga i možda malo valjanja po strunjači. Ali ako mišići i tetive nisu pripremljeni za predstojeće pokrete, izostaće i željeni rezultati, a lako može doći i do povreda.

Na primer, ukoliko nezagrejani radite vežbe za trbušne mišiće, kičma može pretrpeti ozbiljne posledice.

Prosto rečeno, ako se dovoljno ne zagrejete, pripremate se za neuspeh.

Trenirajte češće od jednom ili dva puta nedeljno

Naravno da je sportistima lakše da treniraju svaki dan jer je to njihov posao, ali ono što možemo naučiti od njih je da učestalost treninga ne samo da stvara dobre navike za nastavak treninga, već će vam omogućiti da aktivirate različite delove tela i da im pružite adekvatno vreme za odmor, oporavak i miran san.

Trening samo jednom ili dva puta nedeljno otežava prilagođavanje tela, bilo da je cilj vašeg treninga estetske prirode, ili želite da povećate svoju snagu i kondiciju.

Ali nemojte se preforsirati

Moderni fitnes često stavlja akcenat na intervalne treninge visokog intenziteta. Nema sumnje da su vrlo korisni, ali ne smeju se isključivo oni praktikovati.

Sportisti će povremeno koristiti trening visokog intenziteta da poboljšaju kardiovaskularnu funkciju, ali ne prečesto jer to može povećati rizik od povreda i povećati lučenje hormona stresa.

Savladajte svoje pokrete

Jedna od tajni uspeha profesionalnih sportista je da su proveli hiljade i hiljade sati učeći i usavršavajući svoje veštine. Kada prosečna osoba odluči da trenira, često zanemaruje potrebu da nauči ili usavrši pokret pre nego što poveća težinu ili kompleksnost vežbi.

Ako niste u mogućnosti da se krećete pravilno, a vežbe postaju sve teže, vaša efikasnost treninga opada i nivo performansi će se takođe smanjiti.

Radite na svom mentalitetu

Sportisti imaju jaku psihu, koja ima omogućava da probiju mentalne barijere koje sputavaju performanse tokom treninga ili takmičenja.

Mnogi uspešni sportisti koriste mentalnog trenera, koji im u velikoj meri pomaže pri kontroli sopstvenog uma, a ove metode su dostupne svima.

Pokazalo se da hipnoza, NLP [neuro-lingvističko programiranje] i CBT [kognitivna bihejvioralna terapija] pomažu u povećanju atletskih performansi.

Fokusirajte se na oporavak

Da li ste ikada videli snimak nekog sportiste kako uskače u ledenu kupku? Izgleda surovo i veoma neprijatno!

Međutim, oni to rade jer znaju da će im pomoći u oporavku i omogućiti im da treniraju još jače i brže. Ledene kupke su malo zastarele, ali nakon sledećeg treninga pronađite komoru za krioterapiju koja će vam omogućiti pristup temperaturama od -110°C na nekoliko minuta.

Biće to iskustvo koje nikada nećete zaboraviti i osećaćete se odmornije i vitalnije nego ikada ranije.

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

MOŽDA TE ZANIMA