back to top

Kako odabrati kofer za put ?

Glavna stvar koja je neophodna za svako putovanje je kofer

 Potraga za savršenim koferom, u koji ćete smjestiti sve potrebštine za put ne mora biti iscrpljujuća. Ukoliko se spremate za put u skorije vrijeme a tražite kofer onda ste na pravom mjestu. U nastavku ćemo vam pomoći kako odabrati kofere za put i pronaći savršenu putnu torbu.

Kada kupujete torbu za put važno je uzeti u obzir nekoliko faktora poput: veličina, težina, materijal, cijena i boja.

Svi navedeni čimbenici pomoći će vam da pronađete vaš kofer za put iz snova.  U obzir također možete uzeti i točkove i ručke na koferu. Oni zasigurno olakšavaju nošenje torbe koja je u većini slučajeva teška.

Poput pametnih telefona, postoji čak i pametna prtljaga koja dolazi sa ugrađenom baterijom. Baterija se koristi za punjenje svih vaših uređaja.

Ovo je odlična stvar posebno za letove koji traju duže. Bez obzira gdje ste uz pametne kofere možete napuniti vaš telefon, laptop ili bilo koji drugi uređaj.

Kada kupujete putnu torbu veličina je najbitniji faktor. Standard za međunarodne ručne torbe iznosi 50 cm, dok američke aviokompanije dopuštaju torbu od 55 cm.

Stoga, ukoliko putujete sa ručnom torbom najbolje je da se odlučite za manju torbu kako ne bi imali problema u budućnosti zbog veličine.

Mnogima je savršen kofer koji nije previše velik ali i dalje mogu stati sve potrebne stvari za put.

Kada kupujete kofer za put obratite pažnju na dublje torbe i one koje imaju više pregrada unutra. Tako ćete moći ponijeti sve stvari koje vam trebaju a u istovremeno bit će dobro organizovane.

U posljednje vrijeme aviokompanije postaju sve oštriji u pogledu težine prtljage putnika. Iz tog razloga pokušajte pronaći kofer koji nije mnogo težak.

Ukoliko je teža torba to znači da sa sobom možete ponijeti manje stvari ili ćete platiti više novca zbog težine.

Kada se pakujete za put preporučljivo je da kofer bude od lakšeg materijala jer i to znatno utiče.

kofer za put

Obratite pažnju na materijal

Torbe općenito dolaze sa jednom tvrdom i mekanom stranom. Tvrde bočne vrećice izdržljivije su i mogu vam poslužiti dugi niz godina. Iako obično nije potpuno vodootporna, prtljaga izrađena od tvrđih materijala može bolje zaštititi od kiše, lokvi ili bilo kakvog prolijevanja.

S druge strane koferi izrađeni od mekšeg materijala ili od neke tkanine često se mogu proširiti i rastegnuti više po rubovima, što vam daje više mjesta za prstohvat ili dodatno mjesta za kupljene stvari na putovanju.

Već smo prethodno naveli da tvrđi materijal utiče na cjelokupnu težinu kofera koja vas može ograničiti na količinu stvari koje želite ponijeti.

Stoga, važno je pronaći kofer koji nije čitav izrađen od tvrdih materijala. Poželjno je da prednja strana ima tvrđu površinu zbog dodatne zaštite.

Kada razmišljate o tome kako odabrati prtljagu, razmislite kakvi vam točkovi trebaju. Možete se odlučiti za udubljene točkove koji se vraćaju u torbu ili za one koji se okreću s vanjske strane kofera.

Rotirajući kotači pružaju mogućnost pomicanja torbe bočno, što je zgodno za uske prolaze u avionima, ali zauzimaju dodatni prostor. Možda imate i mogućnost odabira dva kotača ili četiri kotača, što može dodati stabilnost torbi.

Svakako da su i točkovi dodatan plus koji bi svaka torba za put trebala imati. Na vama je da se odlučite za onu koja vam najbolje odgovara za putovanje.  Važno je kofer za put prilagoditi sebi i svojim potrebama.

kofer za put

Zašto je boja kofera bitna ?

Jedan od bitnih faktora na koje trebamo obratiti pažnju prilikom kupovine torbe je boja kofera. Nekima je ovo totalno nebitna stavka. No, u praksi je dokazano da ukoliko se odlučite za upečatljivu boju onda ćete je lakše uočiti na aerodromu.

Ako puno putujete i često provjeravate torbe, htjet ćete pronaći način da se vaša prtljaga istakne kako ne bi bilo sumnje čija prtljaga silazi s pokretne trake. Na kofer trebate gledatit da se slaže sa vašim potrebama ali i osobnošću.

Slobodno izaberite kofer jarkih boja. Osim što će biti vizuelno ljepši, definitivno ćete ga lakše uočiti kada silazi s pokretne trake.

MOŽDA TE ZANIMA