Pobjednička ideja takmičenja StartUp Battle – pametna rukavica za slijepa i slabovidna lica “Anora”

0
223

U sklopu ovogodišnjeg foruma “Sarajevo Unlimited” održan je i StartUp battle – u prvom krugu predstavilo se 25 biznisa, koji su prethodno prošli preliminarni krug selekcije, a od kojih je njih 8 prošlo u finalni krug.

Bitno je napomenuti da su se među biznisima koji su se takmičili za nagradu našla i dva biznisa iz YEP Inkubatora poslovnih ideja i to biznis mladog Nedima Haračića iz Bugojna – “HX IoT” te projekat Željka Đurđevića iz Bijeljina – “Skyadvertising”. 

  

 

U finalni krug prošlo je 8 startup ideja koje su se na sinoćnjem finalnom prezentovanju “borili” za glavnu nagradu.  

Za pobjednika ove “bitke”, ujedno i najbolji startup, proglašena je ideja startup EasyTech – “Anora” – pametna rukavica za slijepa i slabovidna lica, koja je i nagrađena sa 5.000 KM.

“Anora” – rukavica ili, preciznije, uređaj za slijepe koji donosi boju objekta, pomaže da pronađete put kada se izgubite, javlja vrijeme i datum. Pametna rukavica prikuplja sve informacije iz sredine, obrađuje ih, šalje na vaš telefon u aplikaciju gde se izgovaraju trenutne informacije iz realnog svijeta. Na osnovu toga, napravljen je pametni asistent koji pomaže lakšem i boljem snalaženju u svakodnevnim aktivnostima. 

Promotivnu prezentaciju proizvoda “Anora” možete pogledati ovdje: http://www.easy-tech.rs/ a ubrzo donosimo i kratki intervju sa ovogodišnjim pobjednikom StartUp Battle-a – timom startup-a EasyTech. 

 

 

 

 

PODIJELI