Yep inkubatorIzložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti

Izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti

Izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu

3. 11 – 21. 12. 2022.
UMJETNIČKA GALERIJA BOSNE I HERCEGOVINA

Otvorenje izložbe ISHODIŠTA – izložba radova prve četiri generacije profesora i saradnika Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu održat će se u četvrtak, 3. novembra 2022, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Povodom obilježavanja jubilarnih 50 godina od osnivanja Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu (ALU), Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i ALU u duhu dobre prakse i dugogodišnje suradnje, organiziraju izložbu ISHODIŠTA.

Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu osnovana 1972. godine, prva je visokoškolska likovno-umjetnička institucija na prostoru Bosne i Hercegovine; a njena pedesetogodišnja egzistencija obilježena je kontinuiranim radom i djelovanjem u javnoj, obrazovnoj, znanstvenoj i kulturno-umjetničkoj sferi kako na bosanskohercegovačkom, tako i na regionalnom i internacionalnom planu. Radovi profesora i saradnika ALU, izloženi na ovoj izložbi  najvećim dijelom pripadaju fundusu Umjetničke galerije BiH, što jasno svjedoči o međusobnoj egzistencijalnoj isprepletenosti i uzajamnom razvoju ove dvije umjetničko-obrazovne i kulturno-umjetničke institucije.

U popratnom tekstu izložbe, autor izložbenog koncepta, prof.dr. Ibrahim Krzović, emeritus, smatra da: “U vremenu osnivanja, razvoja i formiranja cjelovitog četverogodišnjeg studija Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, kojeg predstavljaju eksponati ove izložbe, u vremenu posvemašnog procvata stvaralaštva savremenih tendencija, savremenih tendencijama u ondašnjoj Jugoslaviji, Evropi i šire, djelovali su nastavnici i saradnici, likovni stvaraoci čija su djela već bila prisutna i verifikovana nagradama žirija na svjetskim bijenalima savremene umjetnosti. Istovremeno nastavnici i saradnici, slikari, grafičari, kipari, grafički i produkt dizajneri, bili su okosnica stvaralaštva i likovnog života svoje sredine i umjetničke scene Bosne i Hercegovine“.

Organizacija: Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine

Autor izložbenog koncepta, prof.dr. Ibrahim Krzović, emeritus

  Specijalizirani online program iz ekološke komunikacije – Udruženje mreža za izgradnju mira

Kustosica izložbe: Ivana Udovičić

Dizajn: Vanesa Prodanović Durmišević

Umjetnička i arhivska građa: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine, Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i privatni arhivi

hocu.ba

www.mreza-mira.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img