back to top

Kako napisati životopis

Ako te zanima kako napisati životopis za posao na pravom si mjestu.

U nastavku donosimo provjerene savjete poslodavaca i zaposlenika na temu kako napisati životopis.

Prilikom prijavljivanja na različite oglase za posao , naići ćete na pitanje “gdje je vaš CV?”. Jasno je da većina poslodavaca želi vidjeti vaše kvalifikacije i mogućnosti koje su vam predstavljene.

Žele da vas upoznaju, da vide koliko ste kvalifikovani i da li vam je potrebna neka dodatna edukacija ako se odluče za vas kao idealnog radnika.

Da biste povećali svoje šanse za zapošljavanje, morate napisati najbolji životopis za posao koji ste ikada vidjeli.

Danas vam donosimo naše najbolje savjete koji će vam pomoći da budete spremniji nego ikad za sljedeći intervju za posao! Svi odgovori na pitanje kako napisati životopis.

kako postati biznismen kako napisati životopis
Kako napisati životopis

Kako napisati savršen CV za posao

Kako izgleda savršen životopis? Prije nego što vam pokažemo primjer na kraju teksta, provest ćemo vas kroz nekoliko savjeta i konkretnih situacija koje bi vam mogle pomoći da odredite relevantne informacije za svoj životopis.

Budite konkretni. Niko ne voli ljude koji vuku svoje noge i govore opšte stvari bez ikakvih dokaza koji bi potkrijepili te činjenice.

Ako spomenete da znate neku vještinu, navedite gdje je znate i imate li certifikat koji to može dokazati.

Ako spomenete da imate sertifikat, priložite ga. Važno je da vam bude jasno šta znate, ali i ono što ne znate.

Vodite računa o svom izrazu

Način na koji se izražavate je prvi filter na koji ćete naići kada šaljete svoj životopis za posao. Naravno, osoba koja pregleda prijave primijetit će vašu pismenost, ton glasa i komunikativnost.

Detalji su važni

Izgled životopisa, gramatičke greške, poravnanje teksta…

Ove sitnice će vašem životopisu dati mnogo vjerodostojniji izgled. Nije loša ideja da svoju prijavu date prijatelju ili članu porodice na pregled – oni će vam dati odlične povratne informacije.

Ne budi preširoki

Za dobar životopis je sasvim dovoljan komad papira, a dva rada su svakako gornja granica.

Nema razloga da date više informacija od toga jer ćete samo učiniti neugodnim osobi koja pregleda aplikacije.

Budi iskren

Mnogi smatraju da je dobro “začiniti” životopis nekim idejama i bijelim lažima, pogotovo ako se radi o stvarima koje će neko teško provjeriti ili možete naučiti u međuvremenu.

Ipak, budite transparentni – ako neko primijeti da ste bili nepošteni u bilo kojem aspektu, nikada nećete dobiti posao iz snova.

Navedite svoje uspjehe i hobije

Nemojte biti isključivo službeni! Da, za vašeg poslodavca je korisno da zna vaše obrazovanje i bivša radna mjesta, ali je važno i da zna koji su vaši hobiji, čime se inače bavite i ko ste kao osoba.

Prije nego što sjednete u kategoriju radnika, sigurno ste njihov kolega.

Koristite gotove resurse

Ako niste sigurni odakle početi i kako napisati dobar životopis, uvijek možete koristiti stranice poput Europass, resume.io i sl.

Ipak, preporučujemo da svoj životopis uvijek kreirate sami – na taj način ćete pokazati da ste kreativni i spremni za eksperimentiranje s novim alatima i znanjem.

razgovori za posao kako napisati sv kako napisati životopis
Kako napisati životopis

Kratka biografija za posao

Danas su sve popularniji kratki životopisi koji staju na jedan list papira. Oni su sažeti, jasni i pomažu vam da se fokusirate na ono što je zaista važno.

Ako niste sigurni šta da stavite u svoj životopis, svakako slijedite primjer koji ćemo objaviti u zadnjem pasusu.

Uz kratak životopis, dobra je ideja da napišete i motivaciono pismo. Ne ponavljajte se previše i budite iskreni. Objasnite motivaciju iza vašeg odgovora na oglas, šta možete ponuditi i čemu se radujete ako budete pozvani na razgovor za posao .

Životopis za posao bez radnog iskustva

Nemate radnog iskustva i bojite se da vas niko neće zaposliti?

Ne brini! Ako se potrudite, kreirate iskren i otvoren životopis i pokažete da još uvijek imate vještine i interes za učenje, sigurno možete pronaći posao.

Recite nekoliko rečenica o sebi, svojim iskustvima u raznim projektima, volontiranju, edukaciji, kursevima, vannastavnim aktivnostima i navedite reference ako ih imate.

Predstavite i objasnite svoje vještine, i ne zaboravite jezike koje govorite ili svoje lične podatke!

Što više ličnih projekata i kurseva morate podnijeti, to više pokazujete svoju radnu etiku i volju za napredovanjem.

Ovo je najvažnija stvar za vašeg poslodavca. Da bismo napisali dobar životopis, prilažemo jedan primjer koji je univerzalan i koristi svoja pitanja za formiranje koraka za dobar životopis.

u federaciji bih najtraženiji informatičari kako napisati životopis
Kako napisati životopis

Primjer biografije za posao

Ime i prezime i lično zvanje. Prvo ćete napisati svoje ime i prezime velikim slovima i pored toga dodati svoj lični naslov ako ga imate.

Primjeri su: Ivan Horvat, edukator iz područja marketinga ili Ana Anić, profesorica engleskog jezika na fakultetu. Vaša “titula” ne mora biti vezana za vaš trenutni posao , već bi trebala biti vezana za vašu profesiju (šta ste završili, koje obrazovanje imate).

Kratak pregled ličnih i kontakt podataka

Vaša kućna adresa, broj telefona, adresa e-pošte i vaše ime i prezime na raznim društvenim mrežama su dobar početak.

Naravno, nećete navoditi svoj lični Instagram, ali ćete spomenuti web stranicu na kojoj imate svoj portfolio ili brend.

Nekoliko rečenica o tebi

Prije nego počnete govoriti o obrazovanju i radnom mjestu, dobro je sažeti suštinu svog posla u nekoliko rečenica.

Razmislite šta biste rekli nekome da imate minut da se u prolazu predstavite. Ovo također može biti vrlo mali sažetak vaših vještina i kvalifikacija.

Obrazovanje

Počnite od srednje škole i fakulteta – uključite osnovnu školu samo ako mislite da je to potrebno, zbog lokacije posla.

Navedite koji ste program ili studij pohađali, koji je rad vaš diplomski rad, šta ste radili i da li ste završili sa nekim posebnim počastima.

Prosjek i takve stvari stvarno ne igraju ulogu, možete samo spomenuti nagrade.

Zapošljavanje

Gdje ste do sada radili, kada i koliko? Navedite koje su bile vaše obaveze na tom radnom mjestu i koje su bile vaše prethodne promocije.

Lični radovi

Ako ste izdali autorski program, knjigu ili nešto slično, svakako to navedite. Čak i ako ste mali preduzetnik, dobro je pokazati da imate kreativan duh.

Nekoliko rečenica o vama privatno

Kako biste se predstavili van konteksta svog posla, možete u jednoj ili dvije rečenice opisati ko ste, šta volite i šta volite raditi. Često će vas neko cijeniti upravo zbog malog detalja.

Zaključak

Dobar životopis ne mora biti opsežan i kompliciran – slijedeći naše savjete, lako možete napisati zavidno dobru molbu za posao. Sretno!

PREPORUKA

MOŽDA TE ZANIMA