Program osnaživanja i jačanja kompetencija i doprinosa zapošljavanju mladih: Coca-Colina podrška mladima nastavlja se u Banjoj Luci

0
273

Realizacija programa “Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini”  nastavlja se u Banjoj Luci u periodu od  18. – 21.9. i 25. – 28.9. Kroz četverodnevni program obuke u naredne dvije sedmice proći će ukupno 100 mladih iz banjalučke regije. Polaznici će, putem predavanja i interaktivnih radionica, imati priliku da steknu i usavrše lične i poslovne vještine, koje će im pomoći pri zapošljavanju. Strateška opredijeljenost Coca-Cole ka jačanju mladih te izrazito visoka stopa nezaposlenosti mladih u Bosni i Hercegovini rezultirali su pokretanjem projekta “Coca-Colina podrška mladima u Bosni i Hercegovini”, čiji je cilj dati doprinos rješavanju jednog od najznačajnijih pitanja bh. društva.

Ovaj jedinstveni projekt osnaživanja mladih u Bosni i Hercegovini namijenjen je nezaposlenim mladim ljudima starosne dobi od 18 do 30 godina, koji su završili školovanje i nezaposleni su. Pod motom „Nauči više, primijeni znanje i kreni dalje“ stotinu polaznika iz sarajevske regije već je u prve dvije sedmice septembra uspješno završilo program četverodnevne obuke, u kojem su kroz predavanja i interaktivne radionice usavršavali postojeće i stjecali nove vještine, lične i poslovne. Nakon Sarajeva priliku da uče o samorazvoju, samoprocjeni, komunikaciji, organizaciji vremena, prodajnim vještinama, pregovaranju, upravljanju i realizaciji projekata, strateškom i poslovnom planiranju te finansijskoj pismenosti od danas imaju i mladi u Banjoj Luci.

Uz certificirane predavače, u realizaciji radionica učestvuju i Coca-Colini zaposlenici u ulozi mentora.

Pod sloganom „Nauči, primijeni, kreni“ program Coca-Coline podrške mladima realizuje se u četiri grupe po 50 učesnika u dva grada, Sarajevu i Banjoj Luci, tokom četiri sedmice. Cilj predavanja i radionica, koje vode certificirani treneri, jeste polaznicima pružiti priliku da nauče i steknu vještine koje se stječu praktičnim radom. Polaznici, između ostalog, imaju priliku naučiti kako da se istaknu na tržištu rada i time stvore sebi priliku za zaposlenje, a potom i dalji razvoj karijere.

Pokrovitelji i partneri projekta su: Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, Federalni zavod za zapošljavanje, Zavod za zapošljavanje Republike Srpske, JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo, Projekat zapošljavanja mladih YEP, Grad Banja Luka, Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Banjoj Luci, Preduzetnički centar Networks, Socijalno-edukativni centar SEC, Kali Sara – Romski informativni centar, Udruženje „Down SY i mi“, Udruženje „Život sa Down sindromom“, Životni atelje, HR Prosolutions, Munja – inkubator društvenih inovacija, BHRT, Dnevni avaz, Euroblic, Nezavisne novine, Metromedia, portali avaz.ba, hocu.ba, Mondo i banjaluka.com te agencija PRIME Communications. 

PODIJELI