Kako postati novinar ?

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Novinarstvo je jedna od najzanimljivijih karijera koje možete izgraditi.

Postati dobar novinar nije mala stvar. Novinari su poput očiju svijeta, sve vide, sve čuju i omogućavaju običnim ljudima da uvijek dobiju svježe i zanimljive informacije. 

Poziv novinara je takođe zanimljiv jer zbog predmeta svog rada dolaze u kontakt sa mnogim važnim i poznatim ljudima. Međutim, ni novinarstvo nije lako, jer svaki dan morate biti na visini zadatka i stalno pratiti i izvještavati o novim događajima. U ovom tekstu pročitajte nekoliko savjeta o tome kako postati novinar.

kako postati novinar
Kako postati novinar ?

Obrazujte se i obučite za posao novinara

Da biste se mogli baviti ovom vrstom posla, poželjno je da ste završili odgovarajuće obrazovanje, odnosno diplomu. Pored toga, još je važnije da imate znanje i vještine koje su cijenjene za ovaj poziv. Također morate znati strani jezik, što više to bolje, ali engleski i barem još jedan gotovo su obavezni. Dobra komunikacija je izuzetno važna.

Odaberite polje novinarstva

U novinarstvu postoje razna područja i trebali biste odabrati ono koje vam najviše odgovara i u kojem se najviše pronalazite. Imate, na primjer, istraživačko novinarstvo, gdje morate mnogo dublje i detaljnije ispitati stvari, a imate priliku raditi i kao strani dopisnik ili u nekim elektronskim medijima. Naravno, savjetujemo vam da odaberete onu koja vas najviše privlači.

kako postati novinar

Njegujte svoju znatiželju

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -

Uz navedeno, novinarstvo zahtijeva veliku znatiželju. Morate biti zainteresirani što je više moguće za stvari koje se događaju oko vas i ne biste trebali imati problema sa dijeljenjem s drugim ljudima. Što više novih stvari naučite i koje bi vam mogle koristiti u ovom budućem poslu – to bolje.

Počnite odmah tražiti posao

Dok ste na određenom fakultetu ili kursu, pokušajte se povezati sa važnim ljudima i pokušati preko njih dobiti posao novinara. Budite vrlo komunikativni i njegujte razna prijateljstva i kontakte, jer nikad ne znate kada će vam baš to trebati i doslovno donijeti posao. Potražite posao putem različitih internet stranica na kojima poslodavci ostavljaju oglase.

Pitajte svoju rodbinu i najbliže prijatelje mogu li vam pomoći. Nikad ne oklijevajte, jer znate da vam je cilj dobiti dobar posao novinara i ne odustajte dok taj cilj ne postignete.

Sretno!

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Oglašavanje -