Yep inkubatorIzložba Antonia Lukende! – Udruženje mreža za izgradnju mira

Izložba Antonia Lukende! – Udruženje mreža za izgradnju mira

Antonio Lukenda
BILA
23. 11 – 7. 12. 2022.

UMJETNIČKA GALERIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Zadovoljstvo nam je najaviti da će u srijedu, 23. novembra, u 19 sati biti otvorena izložba “Bila” umjetnika Antonija Lukende. Izložba se realizuje u saradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Široki Brijeg.

“Izložba Antonia Lukende donosi jedan novi pogled na život i svijet oko nas. Antonio Lukenda mladi je akademski slikar koji svojom samostalnom izložbom nagovještava smjer svog umjetničkog izričaja. U ovoj izložbi pokušava napraviti presjek svog dosadašnjeg izražavanja od prvih početaka na Akademiji pa do sada.

Na izloženim radovima možemo pratiti razvoj i napredak procesa njegovog rada. Prvi radovi, nastali na akademiji imaju tamnu, monokromnu paletu, na njima je jasno vidljiv utjecaj minimalizma, ali i kubizma, posebice Picassove plave faze. Iz ovog perioda posebice se ističe umjetnikov Autoportret s cigaretom koji osim likovnosti u sebi odražava i duboku psihološku karakterizaciju nagovještavajući daljnji predmet umjetnikovog zanimanja. Ovaj autoportret u sebi nosi elemente kubizma i nadrealizma. Upravo će psihologija koja je glavna nit na djelu, postati kasnije predmet umjetnikove okupiranosti, često će se baviti psihološkim crtežima. U ciklusu ljudskih portreta proučava izgled crteža mentalno oboljelih, te njihov način prenošenja linija i poteza na plohu.

Lukenda na ovoj izložbi predstavlja i svoje minimalističke radove u kojima bijelom bojom poništava tamnu pozadinu. Ti radovi proizlaze iz kontemplacije i postaju meditativni umjetnikov proces stvaranja. Motivi i teme djela postaju nevažne, nego bit djela postaju odjeci stvari koje umjetnika okružuju i iracionalnih emotivnih procesa kroz koje umjetnik promišlja, pokušavajući izvući ono racionalno. Iako prvotno slikar, Antonio Lukenda se koristi različitim tehnikama. Okušava se i u grafici, ali eksperimentira i s fotografijom i kolažom. Njegov rad „Autoportret ‘20.“ izdvaja se od ostalih radova i po tehnici i po motivu. Kolažirajući vlastiti rendgen i kombinirajući ga s tekstom na djelu poigrava se s klasičnim umjetničkim izražajem i propitkuje prolaznost vremena.

  12. konkurs časopisa “Avlija“ za najbolju kratku priču i pjesmu za 2022. godinu – Udruženje mreža za

Antonio Lukenda u svojim radovima reducira motive gotovo do neprepoznatljivosti, tako nastaju njegovi radovi koji su na tragu apstrakcije, ali nam ostavljaju prostor da sami prepoznajemo stilizirane oblike i pridodajemo im značenja. Grafike i crteži prikazuju portrete koji su ekspresivni i proučavaju psihologiju, ali ne samo prikazanog lika, već kroz takav način rada umjetnik pokušava razumjeti, a onda približiti i gledatelju samu psihologiju poteza, motiva, boje i drugih likovnih elemenata. Često kroz radove provlači motive smrti i bolesti kojima umjetnik pristupa s jedne osobne strane, prikazuje ih toliko jasno da su za promatrača pomalo potresana i gotovo ih je nemoguće gledati a da ne izazivaju osjećaj empatije.

Antonio Lukenda kroz svoje radove iznosi unutarnje ekspresije, vlastita promišljanja o umjetnosti, svijetu i životu. Likovnim elementima pristupa na jedan drugačiji način, promatra ih kroz prizmu psihologije, bavi se neumjetničkim promatranjem likovnog izričaja kao različitih terapijskih ekspresija, što je jedan nov i osvježavajući pristup umjetnosti. Sam umjetnik o svojim radovima reći će da su oni nastali kao odjeci stvari koje su mu se događale i koje su zbog prirode iracionalnog procesa na kraju dobile neku svoju simboliku. Naglašava slobodu koju čovjek pokušava dobiti tako što se izražava kroz različite medije i pokušava proizvesti određeni artefakt koji će svjedočiti njegovom postojanju.

Pročišćenog, jednostavnog izraza iza kojeg se krije duboko osjećanje za ljudske probleme o kojima se ne govori dovoljno, ovi radovi nas pozivaju da se osvijestimo o problemima svakodnevice, da svijet prestanemo gledati idealizirano. Iako puni ekspresije i emocija, kroz ove radove umjetnik poziva promatrača da se osloni na racio.”

Ana Mikulić

Biografija

Antonio Lukenda rođen je 1995. godine. Nakon završene gimnazije u Imotskom upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Dragane Nuić-Vučković. Do sada je imao jednu samostalnu izložbu te je sudjelovao na više skupnih izložbi i likovnih kolonija u Bosni i Hercegovini te u inozemstvu. Dobitnik je nagrade “Privatno i javno” za slikarstvo 2018. godine.

  Specijalizovani online program iz ekološke komunikacije – Udruženje mreža za izgradnju mira

www.mreza-mira.net

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Adna
Adnahttps://tnt.ba
Adna je mlada multimedijalna novinarka u medijima TNT Grupacije. Prati vijesti iz biznisa i šoubiznisa.

MOŽDA TE ZANIMA

Supported by TNT Grupacija spot_img